X C o n t e s t   2 0 2 1

Forgotten password?

Reguli

Harghita XC

1 Prezentare generală

Harghita XC este un concurs online de distanţă liberă cu parapanta organizat de Aeroclubul Turbulencia în colaborare cu echipa XContest.

C ontact: xc@turbulencia.ro

Organizator i: Aeroclubul Turbulencia si XContest 


2 Perioadă

Zborurile vor fi efectuate în perioada 1 octombrie - 30 septembrie a anului urmator (anul sezonului).


3 Participanţi

Poate participa orice pilot de parapantă cu licenţa de pilot validă pentru categoria de parapantă sau deltaplan cu care zboară în concurs.


4 Reguli de zbor

Zborurile trebuie efectuate în concordanţă cu toate legile aplicabile naţionale şi/sau internaţionale. Pilotul este singurul răspunzator pentru îndeplinirea acestor condiţii legale. Daca un pilot este avertizat sau sancţionat de autoritatea şi/sau autorităţile de control al traficului aerian, organizatorii acestui concurs îşi rezervă dreptul de a invalida şi elimina din clasament asemenea zboruri. Intră în responsabilitatea pilotului să zboare în afara spaţiului aerian controlat, în cazul în care nu deţine aprobarea corespunzătoare pentru a zbura în spaţiu aerian controlat.


5 Metodă de înscriere

Înscrierea se face la https://www.xcontest.org/harghita/inregistrare/

Nu se percepe taxă de înscriere.

Nu este limită de timp pentru înscriere.


6 Descărcarea zborurilor şi cerinţe pentru GPS

Zborurile vor fi înregistrate cu aparate GPS care memorează şi altitudinea. Intervalul între 2 înregistrări succesive va fi de maxim 25 secunde. Recomandăm setarea intervalului de înregistrare pentru GPS între 5 şi 15 secunde. În cazul excepţional de nerecepţionare de date de catre GPS, sunt permise maxim 2 pauze de maxim 15 minute din înregistrarea zborului.

Zborurile vor fi descărcate pe serververul XContest în format .igc în maximum 10 zile de la efectuarea lor, dar nu mai târziu de 30 septembrie (anul sezonului).


7 Metoda de puncture

Decolarea trebuie făcută din interiorul poligonului circumscris judeţului Harghita aflat în dreapta. Datorită acestei cerinţe, vă rugam să porniţi GPS-ul înainte de decolare . Pentru a avea un punctaj corect la clasa AIRTIME, v ă rugăm să ştergeţi punctele de aşteptare dinaintea decolării şi după aterizare, înainte de a salva fişierul .igc. Este acceptată atât decolarea normală cât şi decolarea prin tracţiune la mosor.

Punctajul final este suma punctelor a celor mai bune 5 zboruri.

Zborurile vor fi evaluate în: distanţă liberă ( 1 p/km ), triunghi plat ( 1,2 p/km ) sau triunghi FAI ( 1.4 p/km ).

Un zbor are punctul de start, 3 puncte de întoarcere si punctul de finish. Dacă distanţa dintre decolare si aterizare este mai mica de 20% din totalul distanţei dată de cele 3 puncte de întoarcere, zborul e punctat ca triunghi. Triunghiul cu cea mai mică latură mai mare de 28% din totalul triunghiului este FAI.

Vor fi trecute în clasament doar zborurile cu semnatura digitală ( G-record ) validă.


8 Clase

Clasa PG Open : pentru toţi competitorii care zboară cu parapante.

Clasa PG Sport : pentru competitorii care zboară cu parapante certificate maximum EN B, sau LTF(DHV) 1-2, inclusiv. Aceşti participanţi sunt incluşi şi la clasa Open.

Clasa PG Feminin: pentru toate concurentele. Acestea vor intra automat şi în clasa Open şi eventual Sport.

Clasa Airtime: se face suma tuturor orelor, minutelor şi secundelor de zbor ale tuturor zborurilor valide din concurs pentru fiecare competitorilor.

Tandemurile vor fi incluse la Clasa Sport (şi Open), indiferent de certificare.

Un participant va fi încadrat în clase diferite, dacă zboară cu parapante de clasă diferită, corespunzătoare cu clasele în care se încadrează parapanta.

La clasele Open, Sport şi Open Feminin, se vor trece în clasament numai zborurile de peste 7 km.

Clasa HG Open : concurenţii care zboară cu deltaplane.

Clasa RW Open : concurenţii care zboară cu aripi rigide.


9 Răspundere

Organizator ii nu răspund de eventualele accidente suferite de concurenţi.

Organizatorii nu răspund pentru eventualele infracţiuni şi/ sau ilegalităţi comise de către participanţii la acest concurs pe durata zborurilor.


10 Penalităţi

Un concurent care, prin declaraţii false sau trucarea înregistrarilor GPS, încearca să obţină un avantaj, va fi exclus din competiţie.

Organizatorii îşi rezervă dreptul de a elimina un pilot din competiţie în cazul în care acesta este averizat sau sancţionat în mod repetat de autoritatea şi/sau autorităţile de control al traficului aerian.

Aceste reguli pot fi modificate ori de câte ori organizatorii consideră necesar.


11 Contestaţii

Contestarea rezultatelor altor competitori este permisă. Contestaţiile se pot face în maxim 3 zile de la declararea zborului de către concurentul inculpat (nu mai târziu de 3 octombrie (anul sezonului), când concursul se va declara închis). Contestaţia implică o taxa de 50 lei care se returnează contestatarului în cazul unei rezoluţii favorabile.

. Contestaţiile se trimit prin email la xc@turbulencia.ro , contestaţiile telefonice sunt nule.

Contestaţiile împotriva violării spaţiului aerian controlat nu vor fi soluţionate de organizatorii acestui concurs . Autoritatea şi/sau autorităţile naţionale de control al traficului aerian sunt singurele responsabile pentru observarea spaţiului aerian şi luarea măsurilor legale.


 

12 Premiere

Premierea celor mai buni 3 sportivi din fiecare clasă va avea loc în Miercurea Ci uc la o data stabilită ulterior.

Premiile vor fi actualizate pe site-ul http://www.turbulencia.ro , în funcţie de sponsorizările colectate, ca şi data premierii şi alte informaţii despre competiţie.







Sections: