X C o n t e s t   2 0 2 4

Forgotten password?

Reguli

Reguli

Romania XC

1. Prezentare:

Romania XC este Campionatul de Zbor de Distanţă Liberă cu Parapanta şi deltaplan, ce se desfăşoară în perioada 1 octombrie - 30 septembrie a anului urmator (anul sezonului). Zborurile competitorilor vor fi înregistrate cu aparate GPS şi descarcate prin internet pe serverul XContest.

Competiţia se desfăşoară la următoarele clase :

PG Open - orice tip de parapanta, fara restricţii.

PG Sport - numai parapante care sunt omologate până la LTF (DHV) 2 sau EN- C inclusiv.

PG Standard - numai parapante care sunt omologate până la LTF (DHV) 1-2 sau EN- B inclusiv.

PG Feminin - pentru concurentele de sex feminin.

PG Tandem - pentru parapantele de clasă biplace.

PG Club- pentru cluburile ale căror piloţi participă la campionat, însumând punctajele a maxim 6 piloţi(sau mai puțin dacă un club nu are minim 6 piloți) de la fiecare club.

Clasa HG Open - concurenţii care zboară cu deltaplane.

Clasa RW Open - concurenţii care zboară cu aripi rigide.

La fiecare clasă de mai sus se va desemna Campionul Naţional , pilotul care a obţinut cel mai mare punctaj la clasa respectivă.

La Clasa Club se va desemna Campioană Naţională, echipa clubului care va obţine cel mai mare punctaj cu un număr de maxim șase piloți în echipă.

2. Echipa tehnică:

Organizatori: Aeroclubul Turbulencia şi XContest

Adresă mail pentru contact: cyeloo@yahoo.com

3. Procedura de înscriere:

Toţi participanţii la această competiţie trebuie să deţină licenţă de pilot parapanta si/sau deltaplan în termen de valabilitate, pentru clasa respectivă. Echipamentul de zbor trebuie să fie conform cu reglementările în vigoare.

Se percepe taxă de înscriere pentru cluburi 750 ron/sezon competitional, până la 25 aprilie 2022. După această dată cluburile care nu au achitat taxa pot participa doar dacă achită o taxă de înscriere majorată de 1000 ron/sezon competitional.

Taxă de înscriere pentru piloți independenți 350 ron/sezon competitional.
Nu se percepe taxă de înscriere pentru piloții care sunt membrii într-un club care a plătit taxa de participare.

Cluburile trebuie sa comunice organizatorului tabelul cu membrii de club pîna la data de 25 mai 2022.

Piloții independenți trebuie să achite taxa de participare pînă la data de 25 mai 2022,după această dată piloții care nu aparțin la cluburile care au taxa achitată vor fi eliminați din competiții putînd revenii doar după achitarea taxei de participare sau înscrierea într-un club participant.

Taxa de înscriere se poate plăti prin banca în contul Aeroclubului Turbulencia cu precizarea taxa de înscriere XContest RO 2021.(numele clubului pentru care se efectuează plata):

BANCA UNICREDIT,Sucursala Miercurea Ciuc.

RO66 BACX 0000 0015 8169 5000

Aeroclubul Turbulencia.

CUI 23839266


Cluburile participante au liberă alegere la validarea concurenților care participă sub numele clubului la competiție.Invalidarea concurenților se face de către organizatorii Xcontest România la cererea conducerii cluburilor participante.
 Înscrierea se face completând formularul de înscriere din pagina de internet a concursului, pe pagina
http://www.xcontest.org/romania/inregistrare/4. Regulament:

Competiția începe la data de 01 Octombrie și se încheie la data de 30 Septembrie anul următor.

Sunt acceptate în competiţie doar zborurile efectuate pe teritoriul României.

Până la data de 30/09 a sezonului se pot acumula puncte prin zboruri de distanţă care vor fi punctate dupa distanţa parcursă şi dificultatea traseului (vezi art.7).

Piloţii înscrişi în concurs pot decola oricând și oriunde (de pe teritoriul României şi în perioada specificată).

Este acceptată atât decolarea normală cât şi decolarea prin tracţiune la mosor.

Responsabilitatea pentru descarcarea datelor de pe GPS şi corectitudinea informaţiilor transmise îi revin exclusiv competitorului.

Zborurile descărcate dupa data de 30.09 a sezonului nu vor mai fi luate în considerare.

Pentru clasa Cluburi, piloții pot puncta doar la clubul la care au fost înscriși la începutul sezonului.

Transferul piloților de la un club la altul se poate face doar în primele 14 zile de la începerea noului sezon.

Dacă un pilot se transferă de la un club la altul după cele 14 zile de la începerea noului sezon, acesta nu va puncta pentru noul club decât în sezonul următor.

Piloții nou înscriși în competiție se pot afilia orcărui club, cu acceptul clubului la care vrea sa facă afilierea. Aceștia vor puncta imediat după finalizarea înscrierii.

5. Clase:

Schimbarea parapantei în perioada competiţiei este permisă, acelaşi pilot putând concura la diferite clase (vezi art.1 ). De asemenea concurentele de la clasa Feminin intră automat în celelalte clase, conform clasificării parapantei; cei/cele de la clasa tandem punctează şi la open.

6. Reguli de zbor

Zborurile trebuie efectuate în concordanţă cu toate legile aplicabile naţionale şi/sau internaţionale. Pilotul este singurul răspunzator pentru îndeplinirea acestor condiţii legale. Daca un pilot este avertizat sau sancţionat de autoritatea şi/sau autorităţile de control al traficului aerian, organizatorii acestui concurs îşi rezervă dreptul de a invalida şi elimina din clasament asemenea zboruri. Intră în responsabilitatea pilotului să zboare în afara spaţiului aerian controlat, în cazul în care nu deţine aprobarea corespunzătoare pentru a zbura în spaţiu aerian controlat.

Zborul  în spațiile aeriene controlate (de exemplu CTR, TMA) se poate face doar in condiții legale si cu aprobare prealabilă conform prevederilor legale. Pentru ca zborurile efectuate în aceste spații să fie acceptate în competiție, pilotul trebuie să dovedească că aceste zboruri s-au efectual cu aproparea autorităților competente la încărcarea zborului.

În acest sens, pilotul trebuie să dețină planificare de zbor, acesta să fie aprobată de autorități și pilotul trebuie să încarce la pozele legate de zbor un screenshot al e-mailului de confirmare primit de la autorități și să păstreze e-mailul in format electronic pentru verificări ulterioare.

Referitor la înălţimea maximă de zbor se acceptă doar zborurile efectuate sub 3200 m ASL (FL105) cu o marjă de eroare de plus/minus 200 m.

Dacă un pilot încarcă de trei ori zboruri care încalcă regulile concursului,pilotul va fi atenţionat în scris de către organizator şi la al patrulea zbor neregulamentar pilotul va fi exclus din competiţie.

La 4 abateri de la regulament, pilotul în cauza va fi eliminat din concurs. Vă rugăm consultaţi periodic, în timp ce sunteţi logat, pagina "Zborurile mele". Daca aveţi un zbor cu statusul KO (în roşu), vă rugăm poziţionati cursorul pe KO, acolo veţi observa ce regulă aţi încălcat, a cîta abatere este şi cîte zboruri neconforme cu regulamentul aveţi, la a patra abatere o să fiţi eliminat din concurs.

7. Evaluarea zborurilor:

Evaluarea zborurilor intră în sarcina comisiei de arbitraj.
Comisia de arbitraj se va constitui astfel:
- fiecare club care participă la competiție poate propune membrii în comisia de arbitraj.

 Directorul de concurs va analiza propunerile și va numii membrii comisiei în număr de 3 arbitri.

 Comisia de arbitraj va analiza zborurile încărcate și va decide dacă un zbor încalcă legislația și/sau regulamentul de concurs. Pe baza deciziei comisiei de arbitraj, zborurile considerate neconforme cu regulamentul se vor elminina din concurs.

Zborurile vor fi evaluate în maxim 14 (patrusprezece) zile de la încărcarea acestora pe xcontest, de către comisia de arbitraj.

 Fiecare participant trebuie să dispună de un aparat (GPS) capabil sa memoreze atât coordonatele cât şi altitudinea traseului parcurs. Este responsabilitatea exclusivă a competitorilor de a furniza fişierele cu datele zborurilor în format .igc cu toate informaţiile necesare prelucrării datelor. Fişierele .igc trebuie să conţină semnătură digitală (G-record) validă. Zborurile care nu au semnătura digitală validă, vor putea fi văzute în lista zborurilor şi în scorul zilnic dar nu vor influenţa clasamentul. Intervalul de timp dintre două puncte succesive nu trebuie să depaşească 25 de secunde (interval de înregistrare recomandat: între 5 şi 15 secunde). În cazul excepţional de nerecepţionare de date de către GPS, sunt permise maxim 2 pauze de maxim 15 minute din înregistrarea zborului, dar nu e permisă oprirea gps-ului in timpul acestor întreruperi de semnal.

 Un zbor are punctul de start, 3 puncte de întoarcere si punctul de finish. Dacă distanţa dintre decolare si aterizare este mai mica de 20% din totalul distanţei dată de cele 3 puncte de întoarcere, zborul e punctat ca triunghi. Triunghiul cu cea mai mică latură mai mare de 28% din totalul triunghiului este FAI.

Reguli de punctaj

Zbor liber - Distanță liberă care nu corespunde cerințelor de triunghi. 1 km = 1,00 puncte

Triunghi la liber - Triunghi care nu corespunde cerințelor FAI de triunghi. 1 km = 1,20 puncte

Triunghi FAI - Triunghi care corespunde definiției FAI (latura cea mai scurtă a triunghiului este de cel puțin 28% din distanța totală a triunghiului). 1 km = 1,40 puncte

Triunghi la liber închis - Triunghi care nu corespunde cerințelor de triunghi FAI, cu o distanță de închidere < 5%. 1 km = 1,40 puncte

Triunghi FAI închis - Triunghi, care corespunde cerințelor FAI și are o distanta de inchidere < 5%. 1 km = 1,60 puncte

Se va aplica regula care asigură punctajul maxim rezultat. Punctajul acordat va fi rotunjit cu o precizie de două zecimale. Se vor puncta numai zborurile care depășesc distanța minimă.

Zborurile trebuie declarate (transmise la server) în maxim 14 zile ? de la efectuarea lor, dar nu mai tîrziu de 15 octombrie anul în curs. Zborurile nu pot fi declarate după termenul limită.

Clasamentul se face luând în considerare cele mai bune 6(şase) zboruri ale fiecarui competitor.

8. Rezultate şi premii:

Rezultatele parţiale vor fi afişate în permanenţă pe pagina de internet a concursului.
Premiile vor fi anunţate pe site-ul
http://www.turbulencia.ro / în funcţie de fondurile şi sponsorizările colectate, la fel ca şi data si locaţia premierii.
Prezenţa celor premiaţi la ceremonie este obligatorie, în caz contrar premiile vor reportează pentru următorul sezon.

Data și locația festivității de premiere se anunță pe pagina www.turbulencia.ro și pe canalele de socializare cu minim 10 zile calendaristice înainte de desfășurarea acestora.


9. Contestaţii:

Contestarea rezultatelor altor competitori este permisă. Contestaţiile se pot face oricând pe tot parcursul competiției și până la închiderea sezonului. Contestaţia implică o taxa de 50 lei care se returnează contestatarului în cazul unei rezoluţii favorabile.
Contestaţiile se trimit prin email la
cyeloo@yahoo.com, contestaţiile telefonice sunt nule.

10. Răspundere

Organizatorii nu răspund de eventualele accidente suferite de concurenţi.
Organizatorii nu răspund pentru eventualele infracţiuni şi/ sau ilegalităţi comise de către participanţii la acest concurs pe durata zborurilor.

11. Penalităţi

Un concurent care, prin declaraţii false sau trucarea înregistrarilor GPS, încearca să obţină un avantaj, va fi exclus din competiţie.
Organizatorii îşi rezervă dreptul de a elimina un pilot din competiţie în cazul în care acesta este averizat sau sancţionat repetat de autoritățile
de control al traficului aerian. Dacă un concurent se legitimează la alt club pe durata sezonului competiţional pierde toate zborurile pînă în acel moment,începând de la zero punctajul pentru noul club.  


Sections: