X C o n t e s t   2 0 2 4

Забравена Парола ?

Правила

Българска Крос-Кънтри Лига

Българска Крос-Кънтри Лига


1. Презентация:


Българската Крос-Кънтри Лига е първенството за летене по свободно разстояние с парапланер , което се провежда от 15 февруари до 15 октомври ( Един Сезон ). Полетите на състезателите ще се записват със собствено GPS устройство ( GPS, Мобилни Телефони или други устройства) които предоставят валидни IGC файлове на извършени полети и бъдат качени на сървъра на Лигата в 14 дневен срок от датата на полета. Може да пробвате приложението за Андроид от ТУК, което работи много добре и веднага може да качите вашият IGC файл след кацане.


Състезанието се провежда в следните класове:

*Отворен Клас - всякакъв вид лизензиран парапланер, без ограничения.

*Сериен Клас - само парапланери, одобрени до LTF (DHV) 2-3 или EN-D включително.

*Спортен Клас - само парапланери, одобрени до LTF (DHV) 2 или EN-C включително.

*Стандартен Клас - само парапланери, одобрени до LTF (DHV) 1-2 или EN-B включително.

*Дамски Клас - за жени състезателки.

*Тандемен Клас -за Тандемни полети с пасажер

2. Техническият екип:


Организатори: Българска Крос-Кънтри Лига

Отговорно лице : Калин Костадинов

Имейл за връзка: bgxcleague@gmail.com

Или на телефон +34 691 509 443

3. Регистрация:


Регистрирайте се ТУК.


Всички участници в Лигата е желателно да имат лиценз за пилотиране на парапланер но, не е задължително(когато се регистрирате, в полето за Номер на Лиценз, ако нямате такъв не се тревожете , добавете някой произволен номер).


Регистрацията е отворена за всички пилоти които искат да вземат участие.

Има и символична такса за участие от 30 лева, които ще послужат за организирането на мероприятия, разходи около Лигата и за награден фонд. Всички които са се записали трябва да преведат сумата по банков път на сметка : Калин Костадинов, IBAN: BG58STSA93000020095700 , придружено с Имената на Пилот@. Също може да се използва и EASYPAY и те самите ги внасят в Сметката. Също може и по Револют на номер +34 691 509 443. Ако има други предпочитания за плащане моля, свържете се с мен

Надявам се всички които вземат участие през сезона да са на ясно че, този проект се издържа от всички които участват. Колкото повече средства съберем, толкова повече Мероприятия могат да се организират за всички.4. Правила:


Във всеки от горните класове ще бъдат определени победители за първите три места, пилотите, получили най-високата оценка в съответния клас. Състезанието започва на 15 февруари и приключва на 15 октомври на същата година. В конкурса се приемат само полети, извършени на Територията на България (Излитане и Кацане).

Регистрираните в състезанието пилоти могат да излитат по всяко време и навсякъде (от територията на България, от места които са познати на повечето пилоти или се посещават редовно, през посочения период). Нови места на излитане могат да бъдат добавени, но нека бъдем предпазливи с информацията около тях, тъй като могът да бъдат опасни за някои пилоти. Състезателят е отговорен за предаването на GPS данните и верността на предадената информация. Нека бъдем коректни !!! Полетите извършени след краят на сезона, няма да бъдат разглеждани.


5. Клас:


Промяната на клас по време на състезанието е разрешена(един единствен път), един и същ пилот може да се състезава в различни класове по време на сезона но неговите полети ще се точкуват само в един клас и ще вземе участие само в един клас. Също така състезателите от Женският Клас, автоматично влизат в другите класове, според класът на парапланера.


6. Правила на полета:


Полетите трябва да се извършват в съответствие с всички приложими национални и / или международни закони. Пилотът е единственото отговорно лице за спазването им.

Полетът в контролираните забранени въздушни пространства (например CTR, TMA) може да се извърши само при законови условия и с предварително одобрение съгласно със законовите разпоредби. За да бъдат полетите приети в състезанието, направени в тези пространства, пилотът трябва да докаже, че тези полети са били в действителност съгласувани с компетентните органи. Ако има такива полети ,всеки от тях ще се разгледа по отделно за да се установи дали има или няма нарушение. Всеки участник носи собствена отговорност за спазването на всички правни разпоредби.


7. Оценяване на полета:


Оценката на полетите ще се извърши след одобряване от администрацията на Лигата и качен правилен и цял IGC файл.

Всеки участник трябва да има устройство (GPS), способно да запаметява както координатите, така и височината на маршрута. Изключителна отговорност на участниците е да предоставят полетните файловете във формат .igc с цялата информация, необходима за обработка на данните. IGC файловете трябва да съдържат валиден цифров подпис (G-запис). Полетите, които нямат валиден цифров подпис, могат да се видят в списъка на полетите и дневния резултат, но няма да повлиаят на класирането. Интервалът между две последователни точки на запис , не трябва да надвишава 25 секунди (препоръчителен интервал на запис: между 5 и 15 секунди). В случай че, GPS данните не се получават, се допуска максимум 2 паузи от максимум 15 минути запаис на полета, но не е позволено да спирате GPS по време на тези прекъсвания на сигнала.

Полетът трябва има начална точка, 3 повратни точкии крайна точка. Ако разстоянието между излитане и кацане е по-малко от 20% от общото разстояние, дадено от трите точки за връщане, полетът се оценява като свободен триъгълник. Триъгълникът с най-малката страна по-голяма от 28% от общиятриъгълник и бъде затоврено на дистанция 5 % от разтоянието от мястото на излитане , ще бъде FAI триъгълник.


Точкуването на полетите ,ще се извърши със следните критерии:


*Свободен полет - Свободно разстояние, което не отговаря на изискванията за триъгълник: 1 км = 1,00 точка

*Свободен триъгълник - Триъгълник, който не отговаря на изискванията за FAI триъгълник : 1 км = 1,40 точки

*FAI Триъгълник - Триъгълник, който съответства на дефиницията на FAI (най-късата страна на триъгълника е най-малко 28% от общото разстояние на триъгълника и бъде затоврен на 5% от общото разтояние от мястото на излитане) :1 км = 2.00 точки.

Прилага се правилото, гарантиращо максимален резултат. Получената оценка ще бъде закръглена с точност до два десетични знака. Ще бъдат отбелязвани само полетите, които надвишават минималното разстояние.

Полетите трябва да бъдат декларирани (предадени на сървъра) в рамките на 14 дни след приключването им, но не по-късно от 31 ноември от текущата година. Полети не могат да бъдат декларирани след крайния срок.

Класирането се извършва, като се вземат в предвид най-добрите 6 (шест) полета на всеки състезател от шест (6) различни места на излитане, като минималното разстояние между два старта трябва да бъде с радиус от 30 км. ( Например за Зони където има повече от едно място за излитане като Шумен, Сопот , Витоша и т.н. само най добрия полет от тази зона, ще се вземе под предвид за крайното класиране). Т.е. ще трябва да полетите от повечко места този сезон за да стигнете до първите места.


8. Резултати и награди:


Частичните резултати ще бъдат постоянно показвани на уебсайта на Лигата или в страницата ни в Facebook logo Фейсбук страницата.

Победителите и наградите (в зависимост от събраните средства) ще бъдат обявени на уебсайта на Лигата или в страницата ни в Facebook logoФейсбук страницата.

Награждаването ще стане лично, като наградата ще бъде изпратена до класираните на първите 3 места в всеки клас ( Клас тандем ще бъде обявен само първият класиртал се), на личен адрес където искат да я полуат или ще церемония за награждаването като ще се съберем някой уикенд някъде из България, като единственото условие е да ни изпратят снимка или видео с нея, и кратко описание на изминалия сезон, назовавайки полетите с които те са спечелили тази награда, в случай ще не се съберем.


9. Обжалвания:


Допуска се оспорване на лични или други резултати на участници в Лигата. Обжалвания могат да се правят по всяко време на състезанието и до края на сезона. Обжалванията се изпращат по имейл bgxcleague@gmail.com , телефонните жалби са невалидни.

10. Отговорност:


Организаторите не носят отговорност за злополуки, претърпени от участниците. Организаторите не носят отговорност за възможните престъпления и / или нарушения на закона извършени от участниците в лигата по време на полетите.


11. Наказания:


Участник в Лигата, който представи неверни или модифицирани GPS записи, опитвайки се да спечели предимство, ще бъде изключен от състезанието. Организаторите си запазват правото да отстранят пилот от състезанието, ако той е многократно предупреждаван или санкциониран от органите за контрол на въздушното движение.

Екипът на Българска Крос-Кънтри Лига ви желае приятни и безопасни полети !!!
Основни партньори:

 logo Fly the earth  logo Benfly  logo Nest  logo ElementSections: